(ВІДЕО) Актуальні питання перетинання державного кордону

НАЗАД
20 травня 2022 20:17

Відповіді на запитання аудиторії підписників сторінки Держприкордонслужби у Facebook дає заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор МАТВІЙЧУК

Загальна Характеристика пасажиропотоку на західній ділянці державного кордону.

Починаючи з 10 травня спостерігається тенденція, що на в’їзд заїжджає більше осіб, ніж на виїзд. Тобто можемо сказати, що повертаються громадяни України. В середньому за добу на всій ділянці західного регіону близько 70 тисяч осіб перетинають кордон. Останній тиждень, якщо взяти за тиждень, близько 450 тисяч перетнули кордон, з яких 250 тисяч – це ті, хто заїхали в Україну, і переважно це жінки та діти.

Стосовно накопичень перед пунктами пропуску – тенденція у нас залишається теж останній місяць стала – це відсутність легкових автомобілів на вибуття з України і значні черги на в’їзд в Україну, у першу чергу з автомобілів, які переміщують на розмитнення.

Найбільш завантаженими є пункти пропуску «Ягодин», «Устилуг», «Краківець», «Грушів», «Смільниця», «Шегині», «Малий Березний», «Тиса», «Ужгород». По вантажному напрямку спостерігаємо, з обох сторін кордону по всіх основних вантажних пунктах пропуску, накопичення, яке в середньому складає від 200 до 300, а подекуди до 400 (500) вантажних автомобілів.

 

Про вимоги стосовно документів для перетину кордону різними категоріями громадян України.

Нагадаю, що згідно з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України №57 1995 року, це правила перетинання державного кордону громадянами України, документами, які дають право перетину державного кордону є закордонний паспорт (паспорт громадянина України для виїзду за кордон), дипломатичний паспорт, службовий паспорт, проїзний документ дитини (чинний протягом строку), посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу і як виключення – внутрішні паспорти, які мають громадяни України. Також, під час дії правового режиму воєнного стану, визнаються документами, які дають право перетину кордону свідоцтва про народження і навіть ті, які є в додатку «Дія».

 

Стосовно обмеження виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років та перелік виключень із правил.

Під час дії правового режиму воєнного стану стосовно цього питання доволі частими є дзвінки на «гарячу лінію» і у соцмережах людей цікавить питання, чим ми керуємося у прийнятті рішень, йдеться зокрема про інспекторський склад. У першу чергу ми ґрунтуємося на положеннях Конституції України – статті 17 і 65, статтях 20 та 22 Закону про загальний військовий обов’язок та військову службу, Законі України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, статті 3 та 8 Закону України про правовий режим воєнного стану, Укази Президента №64 та 69 про введення в Україні воєнного стану та про оголошення загальної мобілізації. Ця нормативно-правова база і підзаконні акти, такі як Постанова Кабінету Міністрів №57, в якій за період воєнного стану прописали положення по окремих категоріях, які мають право перетинати кордон, усі ці документи в сукупності створюють формують основу для прийняття відповідних рішень.

 

Чи може прикордонне відомство самостійно спрощувати правили для перетину кордону чоловіками віком від 18 до 60 років?

Прикордонна служба не наділена повноваженнями щодо внесення змін в законодавство. Цими повноваженнями наділені Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України і загальне військове керівництво держави.

 

Чи можливий короткотерміновий виїзд чоловіків за кордон?

По терміну обмежень немає, обмеження стосуються категорій та мети.

Повну версію актуального інтерв’ю дивіться за цим посиланням.

 

Інтерв’ював Роман ПАВЛЕНКО

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси